Jubileum 200ste geboortejaar Multatuli

Donderdagavond  9 december vieren we het 200ste geboortejaar van Multatuli

Vorig jaar werd Multatuli, pseudoniem van E.D. Dekker en schrijver van de roman Max Havelaar, 200 jaar geleden geboren. Literair Zeist had daarvoor een mooi programma voorbereid dat door de coronamaatregelen niet kon doorgaan.

Maar we doen dit jaar een nieuwe poging. 

  • Voordrachtskunstenaar Sjef Honer zal op zijn eigen wijze de beroemde, tragische liefdesgeschiedenis van Saidjah en Adinda voordragen. Dit op zichzelf staand verhaal is afkomstig uit het meest bekende boek van Multuatuli, Max Havelaar, 
    Sjef Honer heeft als docent dramatische vorming en drama-therapeut jarenlang gewerkt binnen het onderwijs en zorginstellingen. Momenteel legt hij zich toe op het vertellen van verhalen. Zijn uitvoeringen van het beroemde verhaal op middelbare scholen en podia worden met veel enthousiasme ontvangen.
    Trailer: https://vimeo.com/427769802
  • Lezing door Elsbeth Etty, bestuurslid Stichting Multatuli Huis, over Willem Wilmink en Multatuli, Two Rebels with a cause. In deze lezing vergelijkt ze de schrijvers Multatuli en Willem Wilmink (Zeistenaar van 1981 t/m 1991) als rebel en dwarsdenker met elkaar. Elsbeth Etty schreef een biografie over Willem Wilmink, In de man zit een jongen.
  • Er zal een tentoonstelling van etsen van schrijver, graficus en schilder Harry van Kruiningen (1906-1996) te zien zijn in de foyer van theater De Klinker (Bibliotheek/Muziekschool KunstenHuis). Deze serie van 20 werken is geïnspireerd door de Minnebrieven van Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. De tentoonstelling is te zien van 9 december 2021 tot en met 7 januari 2022.Martijn Breuning, voorzitter van de Stichting Harry van Kruiningen, zal deze avond een korte toelichting geven bij deze tentoonstelling.

Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Locatie: theaterzaal van De Klinker (Bibliotheek/Muziekschool)
Toegang:  9 euro en 7 euro voor leden Idea Bibliotheek en ASZ.
Kaartverkoop
: online en in de vestigingen van Bibliotheek Idea

Bibliotheek Idea hanteert de RIVM-richtlijnen inzake corona: voor deze avond is het coronatoegangsbewijs verplicht in combinatie met een geldig identiteitsbewijs.

Foto's: Multatuli: César Mitkiewicz, Elsbeth Etty: Huub Liebrand en Sjef Honer: Gerard van den Dool.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht