Jubileum 200ste geboortejaar Multatuli

In 2020 werd Multatuli, pseudoniem van E.D. Dekker en schrijver van de roman Max Havelaar, 200 jaar geleden geboren. Literair Zeist had daarvoor een mooi programma voorbereid dat door de coronamaatregelen zowel in het najaar van 2020 als 2021 niet kon doorgaan. We doen nu een nieuwe poging met een tentoonstelling et etsen van Harry van Kruiningen en een lezing door Elsbeth Etty.

Tentoonstelling 'Two Rebels with a cause - Harry van Kruiningen en Multatuli' 

Van 21 januari tot en met april 2022 is de tentoonstelling 'Two  Rebels with a cause - Harry van Kruiningen en Multatuli ' te bezichtigen in de foyer van KunstenHuis Idea in 'De Klinker', Markt 1 te Zeist. 

De maatschappelijk bevlogen graficus Harry van Kruiningen (1906 - 1996) was zeer geïnspireerd door Multatuli.
Te zien zijn de fantastische etsen die Van Kruiningen ca 1971 gemaakt heeft bij Multatuli's Minnebrieven. Multatuli gaat in dit werk voort op de koloniale zaak maar introduceert ook thema's als religiekritiek en vrouwenemancipatie. De brieven zijn raamvertellingen waarin hij parabels en andere tekstsoorten verwerkte: pareltjes, met veel gebruik van fantasie, waar een kunstenaar als Van Kruiningen zijn verbeeldingskracht naar hartenlust op kon loslaten. 

In bijgaand boekje dat op de tentoonstelling te bekijken en te koop is, staan fragmenten van alle etsen afgebeeld met telkens het bijbehorende citaat uit Minnebrieven. Dit boekje (à 10 euro) is verkrijgbaar bij de balie van de bibliotheek (tijdens de service uren); kosten: 10 euro.

Martijn Breuning, voorzitter van de Stichting Harry van Kruiningen, zal op 2, 9, 16 en 23 februari aanwezig zijn in de foyer van 'De Klinker' om bezoekers een korte toelichting te geven bij deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van KunstenHuis Idea (Muziekschool).
Bibliotheek Idea hanteert de RIVM-richtlijnen inzake corona: voor het bezoeken van de tentoonstelling is het dragen van een mondkapje in gebouw De Klinker verplicht.

Lezing door Elsbeth Etty

Elsbeth Etty, bestuurslid Stichting Multatuli Huis, zal donderdagavond 21 april een lezing geven over Willem Wilmink en Multatulii, Two Rebels with a cause'.
In deze lezing vergelijkt ze de schrijvers Multatuli en Willem Wilmink (Zeistenaar van 1981 t/m 1991) als rebel en dwarsdenker met elkaar. Elsbeth Etty schreef een biografie over Willem Wilmink, In de man zit een jongen.

Elsbeth Etty (1951) is literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Liefde is heel het leven niet, haar biografie van Henriette Roland Holst, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs. In 2019 verscheen haar veelgeprezen biografie van Willem Wilmink, In de man zit nog een jongen.

Op deze avond zal Martijn Breuning een toelichting geven op het werk van Harry van Kruiningen.

De tentoonstelling en lezing worden door Literair Zeist en de Stichting Harry van Kruiningen in samenwerking met KunstenHuis Idea georganiseerd.

Foto's: Multatuli: César Mitkiewicz, Harry van Kruiningen: Joost Evers