Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Frits van Oostrom over 'De Reynaert'
Datum: 06-06-2023
Locatie: Boekhandel Kramer & Van Doorn, Slotlaan 221, Zeist
Tijd: 19:30 - 21:30 uur uur
Kosten: € 7,50

In mei verschijnt De Reynaert, het nieuwe boek van Frits van Oostrom. Op dinsdagavond 6 juni organiseren wij, in samenwerking met Boekhandel Kramer & Van Doorn een literaire avond waar Frits van Oostrom een lezing zal geven over dit zeer fraaie boek!

Een meesterlijk boek over een tijdloos meesterwerk dat ons doet lachen en huiveren om onszelf! 

Van den vos Reynaerde geldt als het meesterwerk van de Nederlandse middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Steevast als nummer 1 of 2 op canonlijstjes; nog altijd een succesnummer op school; voorwerp van duizenden publicaties; inspiratiebron voor nieuwe navertellingen, toneel, beeldende kunst, toerisme en vossenkitsch; en inmiddels via vertalingen wereldwijd verspreid. Wat is toch het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook als een moderne roman leest, en zoveel heeft betekend voor zovelen? Met het enthousiasme van de levenslange liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan zijn visie op de Reynaert, als een ode aan de tekst en aan zijn vak. Met het doel te laten zien wat de Reynaert zo uniek maakt voor al die generaties liefhebbers en onderzoekers die – soms tot op het obsessieve af – met deze tekst hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos. De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk biedt in zijn breedte en diepte een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap. Gul in kleur geïllustreerd, en met een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst, met woordverklaring en verantwoording, door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom.

Frits van Oostrom studeerde in Utrecht Middelnederlandse taal- en letterkunde, en werd op zijn 29e hoogleraar in dat vak te Leiden. Ook was hij onder meer gasthoogleraar aan Harvard University, president van de KNAW en voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp. Sinds 2002 is hij universiteitshoogleraar te Utrecht.
Van Oostrom ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Akademie van Wetenschappen. Zijn boek, Nobel streven, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

In de late herfst van zijn loopbaan is hij zijn visie op de Reynaert tot een boek gaan vormen, mede als eerbetoon aan een vakgebied dat hem zoveel heeft gebracht. Het boek is bedoeld te verschijnen bij Van Oostroms feestelijke afscheidscollege – na 40 jaar hoogleraarschap – op 12 mei 2023. Het is zijn meest persoonlijke boek geworden, en wat dat betreft de kroon op zijn werk.

Datum: dinsdagavond 6 juni 2023
Locatie: Boekwinkel Kramer & Van Doorn
Aanvang
: 19.30 uur
Prijs: 7,50 euro
Reserveren
info@kramerenvandoorn.nl

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van Boekhandel Kramer & Van Doorn en Literair Zeist