Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Lezing over Anna Maria van Schurman
Datum: 21-09-2023
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Tijd: 14:30 - 16:30 uur
Kosten: 6 euro (exclusief consumpties)

Anna Maria van Schurman, de eerste studente in Utrecht in 1636; lezing door Pieta van Beek

Vorig jaar werd de Dissertatio van Anna Maria van Schurman (1607-1678) in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden verkozen tot ’beste boek’. Daarin betoogde zij dat vrouwen net zo geschikt zijn voor studie en wetenschap als mannen. Een paar maanden later werd zij op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis verkozen tot meest belangrijke historische persoon van Utrecht.

In haar lezing zal mevrouw van Beek stil staan bij het uitzonderlijke leven als kunstzinnige, geleerde, vrome, ongetrouwde en polyglotte vrouw. En aandacht schenken aan haar roem tijdens en na haar leven. Hoe kan het dat ze in de canon van Friesland is opgenomen, maar niet in die van Nederland? En dat terwijl ze een bestseller schreef die over heel Europa verspreid werd, de Opuscula Hebraea Graeca Latina et Gallica.

Dr. Pieta van Beek
is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en Research Fellow aan de Universiteit van Stellenbosch. Sinds 1992 is zij bezig met het ontsluiten van het leven en werk van de veeltalige Anna Maria van Schurman en in haar voetsporen met het werk van andere vrouwen. Zie www.annamariavanschurman.org

Datum: donderdagmiddag 21 september 2023
Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 6 euro (exclusief consumpties)
Aanmelden: via deze website: klik op de knop 'aanmelden' rechtsboven deze pagina. 
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie.

U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.

Foto: Paul Terpstra (Foto Hommema in, Franeker)