Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Lezing over Ida Gerhardt door Pieta van Beek
Datum: 25-01-2024
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Tijd: 14:30 - 16:30 uur
Kosten: 6 euro

‘Stormen en onweren trekken wij aan’

Tussen de classica en dichter Ida Gerhardt (Eefde) en Pieta van Beek (Kaapstad, Stellenbosch) vlogen jarenlang brieven over en weer. Deze Brieven van overzee verschenen in 2001 en zagen in 2013 opnieuw het licht.
Thema’s zijn jeugd en ouderdom, schrijven en studie, school en universiteit, misdaad en molest, natuur en het verval van natuur, rechtvaardigheid en apartheid, opvoeding en onderwijs, liefde en huwelijk, en de tweeling Thomas en Brandaan. Kortom: over het leven in den vreemde en het leven onder vreemden. Soms waren er onvergetelijke ontmoetingen en gingen er geschenken over tafel als zeepaardjes en schelpen, foto’s, boeken, een Erooslepel en een Hovenier van Rembrandt in wit en zwart.
In deze lezing staat niet alleen deze correspondentie centraal, maar ook enkele andere onbekende brief- en kaartcorrespondenties. Ze verhelderen haar leven en werk

Ida Gerhardt (1905-1997)
Ida Gerhardt zag de poëzie als een hoge roeping. Zij publiceerde haar vormvaste poëzie terwijl de literatuur door de Vijftigers met hun revolutionaire gedichten werd beheerst. In haar gedichten speelt de teloorgang van het Nederlands landschap een grote rol, maar vaak zijn het gebeurtenissen uit haar eigen leven die de aanzet tot een gedicht vormen.

Ida Gardina Margaretha Gerhardt leefde teruggetrokken en zocht zelden de publiciteit via een andere weg dan haar dichtbundels. Liever koos zij een rustige omgeving waarin zij ongestoord aan haar poëzie kon werken – haar telefoonnummer was een van haar kostbaarste geheimen. Dit droeg eraan bij dat ze pas laat in haar carrière grote bekendheid kreeg. Ook de loyaliteit aan de vormvaste poëtische traditie en haar voorbeeld J.H. Leopold plaatste haar naast de schijnwerpers. Die waren lange tijd gericht op vernieuwende bewegingen, zoals de Vijftigers.

Gerhardts leven werd getekend door een vervelende jeugd en een slechte relatie met haar moeder. Na het gymnasium koos Gerhardt voor de studie klassieke talen. Ze werd lerares in Groningen, Kampen en Bilthoven voordat ze werd afgekeurd en vroegtijdig met pensioen ging. Daarna zocht Gerhardt de rust van Ierland en Eefde om in alle stilte te kunnen werken aan een vertaling van de psalmen en aan haar poëzie. Twee van haar bekendste gedichten zijn 'De gestorvene' ('Zeven maal om de aarde te gaan') en 'Het carillon' met de slotregels: Nooit heb ik wat ons werd ontnomen | zo bitter, bitter liefgehad.
Meer informatie
over Ida Gerhardt.

Dr. Pieta van Beek: Research Fellow Stellenbosch University, Associate Researcher Utrecht University, en Fellow Vrije Universiteit Amsterdam.

Datum: donderdagmiddag 25 januari 2024
Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 6 euro, exclusief consumpties
Aanmelden: via deze website: klik op de knop 'aanmelden' rechtsboven deze pagina.
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie.
U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.

Deze lezing op de jaarlijkse Gedichtendag is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.