Stadsgenoten speelt ‘Stadsgenoten’

Stadsgenoten speelt ‘Stadsgenoten’
Utrecht 900 jaar stad
Datum: vrijdag 14 oktober 2022
Locatie: Torenlaan Theater
Tijd: 20:00 - 22.00 uur uur
Kosten: 9 euro en 7 euro voor leden ASZ
Stadsgenoten is een groep muzikanten afkomstig uit verschillende Utrechtse bands uit het recente verleden. Liza Meuldijk, Jan van de Berg, Han Bavinck, Hans Boosman en Herman van Tongerloo brengen een voorstelling over onze voorgangers, illustere stadsgenoten, die de afgelopen 900 jaar hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Utrecht. In de liedjes en verhalen laat de band ‘Stadsgenoten’ zien en voelen dat al die voorgangers uit het verleden dicht bij zijn. Zoveel generaties zijn dat niet. Ze zouden onze buren kunnen zijn! We staan op de schouders van onze Utrechtse voorgangers.Utrecht is nu een stad zonder muren. Zonder stenen muren, die de stad ooit beschermden. De voorstelling gaat over denkbeeldige muren waar de stadsgenoten tegenop liepen. De beklemmende omgeving waar ze zich uit weten te bevrijden, de belemmerende overtuigingen die ze opzij weten te zetten, de angst die ze overwinnen om hun idealen te realiseren. Zo herkenbaar en zo actueel.

Een mooi voorbeeld is Anton Geesink. Hij weet zich te ontworstelen aan het milieu van Wijk C. Van scharminkel tot wereldkampioen. Of Belle van Zuylen, die zich niet liet uithuwelijken, geheel tegen de adellijke gewoonte van die tijd. Het publiek hoort hun strijd, hun verlangens, hun aanvechtingen en herkent hun geschiedenis. Want geschiedenis gaat over mensen.
Suster Bertken
bevrijdt zich uit haar zondige leven en laat zich insluiten in de Buurkerk om haar liefde voor christus zuiver te belijden. Nijntje is volledig zichzelf, ook als ze corona krijgt. Truus van Lier gaf haar leven voor onze vrijheid, zij duldde geen muren. Pieter Quint Ondaatje vindt dat ieder mens gelijk is en komt in opstand tegen de regenten. Weg met de macht van de rijken.
Rietveld
ontroert met zijn primaire kleuren. Hij zoekt de essentie en laat zich door niemand weerhouden.
Sint Maarten
probeert al bijna 1700 jaar de burgers te leren om minder hebzuchtig te zijn. Trijn van Leemput heeft het feminisme uitgevonden. Geen steen is haar te zwaar. Schele Miep vecht tegen mores van de Zeven Steegjes . Pyke Koch gebruikt magie om te overleven. Caja van Tolie vecht tegen de vooroordelen betreffende prostituees.

Stadsgenoten nodigt u uit voor een kennismaking met uw voorgangers. Ze hebben echt iets te vertellen!

Deze avond organiseert Literair Zeist i.s.m. de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en het Torenlaan Theater.

Datum: vrijdagavond 14 oktober
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 9,50 euro, leden ASZ betalen 7,50 euro. 
Kaarten zijn online verkrijgbaar via de knop 'Aanmelden', rechtsboven deze pagina en op de avond zelf aan de zaal (indien voorradig).