Wereldwijd Vertelcafe Zeist

Het Wereldwijd Vertelcafé Zeist is de plek in Zeist waar verhalenvertellers en luisteraars bij elkaar komen om te genieten van deze oeroude culturele uiting. Het is een kleinschalig en intiem gebeuren, met elke keer weer een keur aan diverse verhalen. Meestal zo’n zes verhalen per avond. Voor en tussen de verhalen zijn er vaak muzikale intermezzo’s. En soms dans.

Tijdens het Vertelcafé worden, als er nog ruimte voor is, aanwezige vertellers uitgenodigd om ook hun verhaal te vertellen. Andere “stamgasten” zijn wellicht alleen aanwezig om te luisteren, want naast vertellers heb je ook luisteraars nodig.

In een kring luisteren naar de verteller, meegaan en meebeleven met het verhaal. Aan het einde van het verhaal even stil zijn en het op je in laten werken. Zat er een boodschap in? Zijn er linken met de werkelijkheid? Dan napraten met elkaar. Wat vond jij er van? Kortom verhalen vertellen verbindt mensen op een mooie en natuurlijke manier. Verhalen vertellen is dan ook al eeuwen oud. Verhalen vertellen, luisteren naar gedichten is ook cultuur. Cultuur met een hoofdletter.

Vertelcafé
De data van de eerstvolgende vertelcafés zijn te vinden op de website vanCultuurZeist.

Meedoen?
Doe mee en zoals Leo Vroman zegt: “Kom vanavond met verhalen”.

Vertellers (ook beginnende) worden uitgenodigd om zich van te voren aan te melden via email. Maar spontaan langskomen kan ook. Dat past bij het café-model. De toegang is gratis. Wel gaat er een hoed langs voor een vrijwillige bijdrage. De huur van de zaal moet natuurlijk wel betaald worden.

Festival Zeist Vertelt
Jaarlijks organiseert de werkgroep op of rond Wereldverteldag (20 maart) het Festival Zeist vertelt.
Zondagmiddag 18 maart 2018 vond het 4e ‘Festival Zeist Vertelt’ plaats. Op een zestal locaties in en rond het centrum van Zeist kon gratis genoten worden van mooie en boeiende verhalen door Zeister vertellers. En als afsluiting een Verteldiner met Eric Borrias.

Werkgroep
De werkgroep bestaat uit: Esther Kornalijnslijper, verhalenvertelster en voorzitter van Stichting Vertellen, Frans van Bussel, verhalenverteller, Jelle Verhoeks van Bibliotheek Idea Zeist, Geerten van Gelder van Literair Zeist en Ronald van Gemeren, voorzitter van de werkgroep.

Voor meer informatie: website van CultuurZeist