Boek & Film

Boek & Film
Toen we van de Duitsers verloren; serie A
Datum: 05-01-2025
Locatie: Figi Bioscoop, Het Rond 2, Zeist
Tijd: 19:30 - ca. 21:30 uur
Kosten: per serie € 57,50 ; serie A en serie B samen: € 98,00. Losse kaarten: € 12,50/15,00 (indien nog voorradig)

Het is 8 juli 1974, één dag na de verloren WK-finale tegen Duitsland, en in een niet nader genoemde nieuwbouwwijk stuit de twaalfjarige dromer Jonas op zijn veel stoerdere klasgenoot Daan. Het is vakantie, de twee hebben niets beters te doen en besluiten daarom maar om samen op te trekken. Terwijl zij een beetje doelloos rondzwerven is iedereen op zoek naar een klasgenoot van hen, de spoorloos verdwenen Cato. Fraai en deels op eigen herinneringen gebaseerd drama, dat regisseur Van Driel (De wederopstanding van een klootzak) schoot in stemmig zwart-wit. Wat heel goed aansluit bij de sombere onderstroom van de film.

In 2002 maakte Van Driel (1962) al een graphic novel met die titel, en nu dan ook een film. Boek en film spelen zich overigens niet af op de dag van die finale, 7 juli 1974, maar op de dag daarna. Het is zomer en in een nieuwbouwwijk stuit de twaalfjarige dromer Jonas op zijn veel stoerdere klasgenoot Daan. Het is vakantie, de twee hebben niets beters te doen en besluiten daarom samen op te trekken. Ze gaan op zoek naar Karsten, Jonas omdat het zijn beste vriend is en Daan omdat hij nog tien gulden van hem krijgt. Ondertussen lijkt verder iedereen op zoek te zijn naar een andere klasgenoot van hen, de spoorloos verdwenen Cato.

Gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Guido van Driel

Guido van Driel / NL / 2023 / 86 min

Serie A. Kaartverkoop via Figi

Inleiding vooraf door filmwetenschapper, schrijver en programmaker Gerlinda Heywegen met aandacht voor het boek, de schrijver, de film en de makers ervan. Vervolgens wordt de film bekeken en - voor wie dat wil - nabesproken. Uitwisseling van opgedane kijkervaringen geeft mogelijkheid tot interessante gesprekken. Iedere deelnemer ontvangt van te voren via de e-mail een reader bij de film.

Trailer:

Boek & Film wordt georganiseerd door Literair Zeist i.s.m. Bibliotheek Idea Zeist en Figi-bioscoop.