Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Thema avond 'De Weg van het Boek'
Datum: 08-03-2023
Locatie: Boekhandel Kramer & Van Doorn
Tijd: 19:30 uur
Kosten: Gratis

Woensdagavond 8 maart organiseert Literair Zeist een talkshow met personen – los van de schrijver – die in verschillende stadia te maken hebben met ‘de wording van een boek’.

Met wie spreken we?

- Literair agent; Lolies van Grunsven
- Uitgever; Jean-Marc van Tol, uitgeverij Catullus
- Redacteur; Annelize van Dijk, freelancer
- Grafisch ontwerper; Jan de Boer
- Recensent; Hans Bouman
- Boekverkoper; Sandra van Doorn, boekhandel Kramer & van Doorn.

Welke vragen komen aan bod?


Wat doen zij en welke maatstaven/criteria worden daarbij gehanteerd? Welke meerwaarde voegt de agent toe? Hoe arbitrair is het selectiebeleid van een uitgever? Hoe werkt het aan twee kanten snijdend mes van de redacteur? Wat doet de vormgever met titel, inhoud en laten opvallen van een boek? Wanneer komt een boek in aanmerking voor een recensie? Hoeveel risico durft een boekhandel bij het ‘inkopen’ te nemen? Bepalen uiteindelijk de lezers, de media of de schrijvers het succes van een boek of telt juist de samenhang?

Gespreksleider Fred Penninga


Fred Penninga leidt deze avond. Stond aan de wieg van Stichting Literaire Activiteiten Zeist; eerst bestuurslid, nu adviseur en lid van de werkgroep LiteratuurPrijs Zeist. Hij is schrijver/dichter en verzorgt regelmatig presentaties.

Onze gasten

Lolies van Grunsven, literair agent
Is sinds 1996 werkzaam in het boekenvak. De eerste dertien jaar als redacteur voor diverse literaire uitgeverijen. Sinds 2010 als literair agent met een eigen agentschap: Van Grunsven Creative Management in Amsterdam. Ze begeleidt haar schrijvers inhoudelijk en zakelijk; van het eerste idee voor een boek, tot ver na de verschijning. Het mee mogen werken aan een boek vindt ze na al die jaren nog steeds magisch.

Jean-Marc van Tol, uitgeverij Catullus

Tijdens studiejaren John Reid en Bastiaan Geleijnse leren kennen en voor Propria Cures de strip Fokke & Sukke verzonnen. De teksten worden sinds begin 1993 door alle drie geschreven, Van Tol is de tekenaar. Per jaar geeft uitgeverij Catullus zo’n vier titels uit. In het begin ook van anderen, maar tegenwoordig alleen werk van onszelf of werk waar Van Tol aan meewerkt.

Annelize van Dijk, redacteur

Scandinavist, redacteur, auteur en taaltrainer (NT1 en NT2). Recensent Biblion Scandinavische literatuur. Annelize is bureauredacteur proza en non-fictie. Ook corrector Nederlandstalige vertaalde Scandinavische literatuur. Bovendien is ze redacteur/dtp-er van losbladige vakliteratuur en educatieve uitgaven.

Jan de Boer, grafisch ontwerper

Studio Jan de Boer is een ontwerpbureau voor het boekenvak. Sinds 1985 ontwerpen we boekomslagen voor een groot aantal uitgevers in Nederland en België. Daarnaast verzorgen we complete boekproducties en denken we graag mee over boekpromotie.

Hans Bouman, recensent
Journalist en auteur met als specialisaties cultuur en reizen. Hij is sinds 1985 als recensent Engelstalige literatuur verbonden aan de Volkskrant, waarvoor hij ook reisverhalen schrijft. Sinds 2013 is Bouman juryvoorzitter van de Aad Struijs Persprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan de auteur van het beste reisverhaal. In 2006-2007 en 2017-2018 was hij jurylid van de Libris Literatuurprijs. Ook maakt hij deel uit van De Boekenfluisteraar, een klein collectief van redacteuren dat schrijvers begeleidt.

Sandra van Doorn, boekverkoper

In 1983 begonnen in een boekhandel, waar zij ook Erik van Doorn leerde kennen. Boekhandel Kramer & van Doorn in Zeist is in 1992 opgericht. Samen met Erik is zij mede-eigenaar/directeur. In 2014 was er de mogelijkheid om Broese, Utrecht, uit het Polare faillissement te verkrijgen en met de nodige inspanningen weer op gang te brengen. Mede door de twee geweldige teams van medewerkers heeft zij nu twee boekhandels waar ze trots op is.

Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. Boekhandel Kramer & Va Doorn, Zeist. 

Datum: 8 maart 2023
Aanvang: 19.30 uur
Plaats: Boekwinkel Kramer & Va Doorn, Slotlaan 221 te Zeist
Toegang: gratis, vooraf aanmelden via info@kramerenvandoorn.nl of via de knop 'aanmelden' rechtsboven deze pagina.


Foto's: Lolies van Grinsven: Inta Nahapetjan; Fred Penninga: Mattijs Penninga