Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Wil de echte Bambi opstaan?
Datum: 19-09-2024
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Kosten: 6 euro (exclusief consumpties)

Wil de echte Bambi opstaan? Lezing van Jet Quadekker en Piet van der Pas over het verschil tussen boek en Disneyfilm, over Felix Salten, de jaren '20 in Wenen, de Wiener Moderne en de jacht.


Bambi. Een leven in het bos
van Felix Salten is geen kinderboek, maar een literaire klassieker uit 1923 over kwetsbaarheid, wreedheid en eenzaamheid. Door Disney werd Bambi beroemd, maar de film heeft het verhaal zoeter, vlakker en armer gemaakt en ver verwijderd van Saltens oorspronkelijke werk. Bambi heeft als thema’s o.a. onzekerheid, kritiek op assimilatie en het zoeken naar het beloofde land. Veel passages kunnen worden gelezen tegen de achtergrond van de pogroms onder de Joden.
Deze vertaling van Jet Quadekker, nu als Salamanderpocket verschenen bij uitgeverij De Geus in Amsterdam, biedt de kans om dit krachtige en ontroerende verhaal opnieuw te ontdekken. De uitgave kreeg een uitvoerig voorwoord van Arnon Grunberg en kreeg een mooie recensie in de Volkskrant.
De lezing wordt verrijkt met fragmenten uit het boek, gelezen door Piet van der Pas.

Jet Quadekker vertaalde behalve Bambi o.a. Binkie van Henrike Wilson, De paradijsvogel van Marcus Pfister, De conferentie van de dieren van Erich Kästner, De avonturen van Maja de bij van Waldemar Bonsels, en de Herinneringen van haar Duitse overgrootvader Fritz Schuster die als Oberförster in het oosten van Duitsland leefde tijdens de Belle Époque, die de Eerste en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en die ten slotte teleurgesteld stierf.

Piet van der Pas verleent, naast zijn acteerwerkzaamheden, geregeld zijn medewerking aan projecten met een literair gehalte, met o.a. werk van Belcampo, Toon Tellegen, Annie M.G., Couperus, H.C. Andersen en nu dus Felix Salten, in de vertaling van Jet Quadekker. Ook leende hij zijn stem aan vele luisterboeken, waaronder de boeken van Dan Brown (De Da Vinci code) – veel lezers hebben dus al kennis met hem gemaakt, al weten zij dat niet.

Tijdens de pauze verkoopt en signeert Jet Quadekker de paperback Bambi. Een leven in het bos: (€ 15,- contant).

Datum: donderdagmiddag 19 september 20234
Aanvang: 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 6 euro (exclusief consumpties)
Aanmelden: online, kan in de loop van 2024.
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie.

U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van Literair Zeist  en ASZ .